הי מרים,
קראתי את פנייתך ונשמע שההתנהלות מול בתך מאוד לא פשוטה עבורך.לפי מה שתיארת (ותקני אותי אם אני טועה) אני מבינה שהמצב בבית מצריך התערבות כלשהי מאחר ונראה כי אינכם מצליחים להנכיח את סמכותכם ההורית, הנכם מרגישים חסרי אונים והמצב רק הולך ומסלים (הבנתי נכון?). אם אכן זה המצב יש בהחלט מקום לפנות לטיפול שיעזור להתמודד עם מורכבות הבעיה.
אני מבינה שהבת איננה מעוניינת ללכת לטיפול ועל כן לא הייתי ממליצה להפנותה לטיפול פרטני מאחר והמחקרים מראים שטיפול בילדים ובני נוער שאינם באמת מעוניינים בו - הנו בעל סיכויי הצלחה נמוכים ביותר.
אופציה שכן הייתי ממליצה עליה הנה הדרכת הורים. כלומר - במקום טיפול לילדה או במקביל אליו - לקבל הדרכה שתסייע לכם כהורים לקבל כלים להתמודדות יעילה יותר מול ההתנהגות של בתכם. טיפול שכזה גם יכול לתת לכם (כן... גם להורים מגיע :) את התמיכה וההקשבה, אשר נשמע שאת זקוקה להן. ישנן עדויות רבות שטיפול שכזה עוזר לבסוף לקרב בין הנער/ה להוריו ולצמצם את ההתנהגויות השליליות בעת ובעונה אחת. הדרכה שכזו ניתן לקבל במקומות שונים, ביניהם המרכזים לבריאות הנפש ברחבי הארץ, והיחידה להדרכת הורים בביה"ח שניידר.
ביחידה להדרכת הורים בשניידר פועלים על פי עקרונות הסמכות החדשה והתכנית מתאימה למשפחות המתמודדות עם קשיי משמעת ובעיות התנהגות של ילדים, לרבות אלימות של הילדים כלפי הסביבה. התכנית היא אינטנסיבית, ושמה דגש על הטמעת עקרון ההשגחה ההורית בחיי היומיום של המשפחה. המטרות המוצבות הן ריאליות, מיידיות וממוקדות. התכנית מתמקדת בצמצום ההתנהגויות הבעייתיות, וביצירת אקלים משפחתי המאפשר הדברות, גבולות וניהול חיים תקינים. מושם דגש על שיפור הקשר עם הילד, זיהוי דפוסים בעייתיים ונטרול דפוסים הרסניים. הניסיון מלמד כי האפקטיביות של גישה טיפולית זו רבה וכי גם במקרים קשים ניתן ליצור שינוי משמעותי. כמו כן, רמת ההשגחה ההורית הוכחה כדבר הקובע ביותר לגבי עתיד הילד, הן לגבי התדרדרות והן לגבי התפתחות. הנסיון מראה שניתן להעלות את רמת ההשגחה תוך מספר שבועות, גם במקרים בהם ילדים לא מוכנים לשתף פעולה וגם במקרים בהם ההשגחה ההורית נמוכה ביותר. במקביל, מחקרים מראים כי ניתן להפחית באופן מיידי תחושות חוסר אונים הורי, התנהגויות עוינות וביטויי הסלמה של ההורים והילד. מניסיוננו, הורים שהגבירו את רמת ההשגחה הצליחו לחלץ ילדיהם מהתדרדרות, כאמור, תוך מספר שבועות בלבד.
נשמח לשמוע פרטים נוספים ולסייע לך בהמשך,
מאחלת לך המון הצלחה!
אפרת