אפרת שלום,
ההתארגנות בבוקר היא עניין לא פשוט עבור משפחות רבות, ואני בהחלט מבינה את הקושי בו אתם נתקלים מידי יום ואנסה לסייע בהתמודדותכם-
אני מציעה להתחיל בכלי שאנו קוראים לו "הכרזה" הכוונה היא לרשום על דף לביתכם מסר קצר, להיכנס, את ואבא, לחדרה בערב רגוע להקריא את ההכרזה, לתת לה העתק ממנה, ולצאת ללא דיבור על כך או תוספות. בהכרזה אנחנו מעבירים מסר ברור ולא מאיים יחד עם מסר חיובי המעריך דברים בהתנהגותה, וכן את הקושי של התארגנות והליכה לבית הספר שמולו אתם מתכוונים להיאבק ולא לוותר.
דוגמה לתוכן ההכרזה יכול להיות כך: "... יקרה, אנחנו שמחים מאוד על התנהגותך בבית הספר, ומעריכים מאוד את השקעתך בלימודים. אבל אנחנו רואים שלאחרונה יש לנו קושי בהליכה לבית ספר. לכן, החלטנו להיאבק בכל מחיר כדי להפוך את הבקרים בבית ליותר נעימים. אנחנו מצפים שבבוקר תתלבשי, שנצא לבית הספר בזמן מבלי לאחר ושנצליח להיפרד בחיבוק ורוגע בכניסה לבית הספר. אנחנו אוהבים אותך ולכן לא נוותר עלייך ונעשה כל שביכולתנו כדי לאפשר לך להתחיל את הבוקר בשמחה, אוהבים אמא ואבא".
כוונתה של ההכרזה, היא להצהיר על כוונותיכם באופן טקסי, שהינה לשפר את ההתארגנות בבקרים, ולגייס אותה לשיתוף פעולה לאותה המטרה.
לאחר ההכרזה, שימו לב אם היה שינוי בהתנהגותה בשניים-שלושה בקרים שאחריה, אם היה שינוי ולו הקטן ביותר, כגון התלבשה לבד וללא עימות, תפרגנו לה על כך בערב על ידי מילה טובה או צ'ופר קטן. ובבוקר בו העימות קשה אנחנו מציעים לא להיגרר ולהסלים את הוויכוח שבדרך כלל הופך להיות עם הרבה הרבה מילים ולעיתים איומים ריקים.. אנחנו מציעים שבעת החרפה של המצב מצידה, אתם תגידו משפט אחד קונקרטי וקצר. למשל אם אינה מתלבשת, ולא מוכנה שאת תלבישי אותה. אנו מציעים להגיד "אני משאירה לך את הבגדים כאן על המיטה ואשמח אם תתלבשי במהרה, אם תצטרכי עזרה תקראי לי" ולעזוב את החדר למספר דקות.
עוד אני מציעה, להכין כמה שיותר את הקרקע להתארגנות בבוקר , עוד בערב קודם. לפי שעת ההשכבה להכין יחד, את והיא את הבגדים לבחור ולשים על המיטה, את תיק בית ספר וכו'...
בכל יום בו בתכם, התקדמה וחל שינוי חיובי בהתנהגותה, תגמלו אותה ואף ערבו קרובי משפחה ותומכים. למשל: שביום בו התארגנה כמו שצריך, סבתא תתקשר בערב ותגיד "שמעתי מאמא ואבא שהיום התארגנת למופת בבוקר, כל הכבוד אני גאה בך מאוד". אפשר להשתמש במסרים שכאלו מקרוביכם גם עבור מסרים שליליים. כגון" שמענו מאמא ואבא שהיום היה לך קשה ללכת לבית הספר ולא היית מוכנה להתלבש בבוקר, אנחנו סומכים עלייך שמחר תצליחי".
חשוב שהמסרים יהיו קצרים ועניינים ולא מאשימים. האפשרות שלכם להגדיל את המעגל של ההכרות עם הבעיה ושימוש בתומכים, מאפשרת לכם להעביר מסר בצורה שונה שיוצרת מעט "בושה בריאה" בילד. שצריכה תמיד להיות מלווה עם מסר אופטימי ואפשרות לשינוי.
אתם יכולים בנוסף לנהל שיחה נעימה עם ביתכם, ולשאול אותה מה יכול לעזור לה כדי להתארגן בבוקר ולהיפרד בבית הספר, ולמצוא פתרונות משותפים שמקובלים עליכם. גם כאן, השיחה צריכה להתנהל ממקום בו אתם רוצים לעזור לה להתחיל את הבקרים בטוב ובשמחה, ללא כעס או הצבת אצבע מאשימה כלפיה שעלולה להסלים את המצב עוד יותר.
מקווה שעקרונות אלו יהיו לכם לעזר, ואם תרצו לקרוא עליהם יותר, אני ממליצה לעיין בספר "הסמכות החדשה" של פרופ' חיים עומר.
הרבה בהצלחה,
איה