רשימת ספריו של פרופ' חיים עומר
רשימה זו מציגה את כל ספריו של פרופ' חיים עומר במהלך עשרות שנות עבודתו הקלינית. הרשימה מציגה תקציר של תכני הספר כמו גם הפנייה ישירה לרכישתו דרך האינטרנט באתרי הוצאות הספרים השונות.
ספרים בנושאי הורות וסמכות
- שיקום הסמכות ההורית. פרופ' חיים עומר. הוצאת מודן. (2000).
תקציר: הורים רבים מרגישים חסרי אונים מול התנהגות ילדיהם ומול תופעות של אלימות מילולית ופיסית, נשירה ממסגרות, שימוש בסמים, גניבות, התחברות לחברה רעה ועוד. אכן חלק מתופעות אלו מקצין בגיל ההתבגרות אך ללא ספק בשנים האחרונות רמת האלימות בקרב ילדים ובני נוער בארץ עלתה לאין ערוך. כולנו חשופים ברמה זו או אחרת לתופעות אלו וזקוקים לדרכי התמודדות מולן. ספר זה מציג דרך בונה, בלתי אלימה וערכית להתמודדות עם בעיות אלו. הורים המתנסים באמצעים המוצגים בספר זה לא רק משקמים את סמכותם אלא מרחיבים את נוכחותם ההורית והאנושית בביתם ובמשפחתם.
ספר זה, עורר עם פרסומו דיון ציבורי, חברתי וחינוכי סוער למדי בהבנת הקשר בין סמכות לבין הורות תקינה ונורמטיבית. הספר הוביל לשינוי בתודעה הציבורית תוך תרומה משמעותית להבנה ולהכרה כי סמכות הורית אינה רק מושג לגיטימי וחיובי, אלא אף תנאי הכרחי לקיומה של מערכת יחסים תקינה בין ההורה לילד.
לרכישת הספר לחץ - שיקום הסמכות ההורית.
- המאבק באלימות ילדים: התנגדות לא אלימה. פרופ' חיים עומר. הוצאת מודן. (2002)
תקציר: ספר זה מעגן את מושג הסמכות ההורית בתורת ההתנגדות הלא-אלימה, ובדרך זו מקנה לו בסיס ערכי ועוצמה מעשית רחבה. תורת ההתנגדות הלא-אלימה מאפשרת ליצור מכנה משותף וחזית אחידה בין הורים, מחנכים ומטפלים, במקום שבו שלט קודם לכן תוהו-ובוהו של דעות מנוגדות והאשמות הדדיות. הספר מציג את תהליכי ההסלמה המתרחשים בין הורה לילד, תוך הבנת מצוקתו וקשייו של ההורה והקניית דרך פעולה ממוקדת למניעתם. הספר משלב בין רציונל התאורטי של תורת ההתנגדות הלא אלימה לבין הצגת דרכי פעולה קונקרטיות וישומיות להורים כיצד להתנגד ולהגן על ילדם מפני תופעות הקצנה, אלימות וסיכון עצמי; תופעות שהפכו בשנים האחרונות לנגע בחברתנו.
לרכישת הספר לחץ - המאבק באלימות ילדים.
- פחדים של ילדים: איך לתמוך במקום לגונן. פרופ' חיים עומר ודר' אלי ליבוביץ. ספרים, הוצאה לאור. (2007).
תקציר: בתהליך הגדילה, כולנו עוברים ממצב של תלות מוחלטת בילדות המוקדמת לעצמאות תפקודית יותר ויותר רחבה. אולם, אצל ילדים הסובלים מבעיות חרדה, קשיים אלה גדולים במיוחד, והחרדה עלולה למנוע את ביצועם של מעברים הכרחיים להתפתחות. בעיית החרדה של הילד מתקיימת לא פעם גם בזיקה להוריו וקשה להבין את בעיית החרדה ולטפל בה מבלי להבין את תגובת ההורים ולשפר אותה. הספר מציג גישה מעשית ויעילה לחיזוק כוחות ההתמודדות של הילד והמתבגר תוך המחשה ע"י דוגמאות רבות מחיי היום־יום של ילדים ומתבגרים.
ייחודו של ספר זה הוא בכך שלראשונה מוצע טיפול בהפרעת חרדה אשר אינו מחייב שיתוף פעולה של הילד או המתבגר. בספר מנוסחים קווי פעולה ומוצעים כלים להורים ומטפלים כיצד לסייע לילדם להתמודד עם תופעות של חרדה גם כשאין שיתוף פעולה מצד הילד והוא מסרב לקבל טיפול ועזרה.
הספר גם מציג מדריך יישומי מפורט להורים לילדים המסרבים ללכת לבית הספר עקב בעיות חרדה הקשורות במצבם החברתי או הלימודי. תופעה זו של נשירה ממסגרת בית הספר עקב בעיות חרדה הפכה בשנים האחרונות לנפוצה ויש חשיבות רבה לבניית תוכנית יעילה עם ההורים להחזרת הילד לבית הספר תוך זמן קצר.
לרכישת הספר לחץ - פחדים של ילדים.
- הסמכות החדשה: במשפחה בבית הספר ובקהילה. פרופ' חיים עומר. הוצאת מודן. (2008).
תקציר: ספר זה מציג לראשונה את מושג 'הסמכות החדשה' כשמטרתו המרכזית היא לענות על השאלה - איזו סמכות ערכית יכולה להתאים לחברה חופשית ופלורליסטית וכיצד ניתן לממשה?
הספר מציג הן עקרונות מנחים לבנייתה של סמכות זו והן כלים וטכניקות ישימות להורים אנשי חינוך מטפלים וקהילות המעונינים לפעול על פי עקורנות אלו.
הספר מהווה סיכום פעילות מקצועית בת למעלה מעשור של קבוצת אנשי מקצועות טיפוליים. קבוצה זו של מטפלים, אנשי חינוך ופסיכולוגים פעלו ופועלים בשנים האחרונות ברוח הגישה הטפולית ותחת פיקוחם המקצועי של פרופ' חיים עומר ועמיאל עידן.
אתר זה הוקם כהמשך לספר זה תוך תקווה להרחיב את המודעות הציבור לצורך בסמכות חדשה כמו גם לתרום לקידומו והתפתחותו של רעיון זה תוך דיאלוג מתמיד במסגרת הפורמים באתר זה.
לרכישת הספר לחץ כאן - הסמכות החדשה.
ספרים נוספים של פרופ' חיים עומר
- השטן שבינינו: מדמוניזציה להידברות. נחי אלון ופרופ' חיים עומר. הוצאת "ספרים הוצאה לאור". (2005).
תקציר: ספר זה עוסק ביכולת האישית והאנושית להתמודד ולנהל סכסוכים באופן הממזר קיטוב ודמוניזציה בין הצדדים. לא פעם מתוך רצון לנצח ולהיות צודקים, אנו מסלימים את הסכסוך באמצעות דמוניזציה של הצד השני. נטייה זו היא השטן שבינינו, המוביל להרסנות הדדית ומונעת כל אפשרות להידברות. בספר מובהר כיצד הרגלי חשיבה מושרשים גוררים אותנו בלי משים לדמוניזציה של הצד האחר דווקא כשאנו חושבים שאנו מבינים אותו לעומק, וכיצד תגובותינו הספונטניות לסכסוך מביאות לעיתים רבות להחרפתו. הספר מציג גם דרכים להפחתת הרסנותו של המאבק, למיתון ההסלמה ולחיזוק הקולות החיוביים בשני הצדדים.
המבוא לספר זה נכתב ע"י הדאלאי לאמה ולהלן ציטוט מדבריו:
"הדבר שאנו זקוקים לו כיום, ואני מאמין שספר זה יתרום לכך תרומה בעלת ערך, הוא חינוכם של יחידים ושל אומות... חינוך שיחדיר את ההבנה שאלימות ודמוניזציה של יריבנו אינם מועילים, שאין הן מהוות דרך מציאותית לפתרון בעיות".
ספר זה זכה לביקורות מקצועיות חיוביות ורבות והוצג ע"י מחבריו בכנסים משמעותיים ברחבי העולם שעסקו בניהול סכסוכים אישיים, קבוצתיים ומדיניים.
לרכישת הספר לחץ - השטן שבינינו.
- מעשה הסיפור הטיפולי. פרופ' חיים עומר ונחי אלון. הוצאת מודן. (1997).
נכתב יחד עם נחי אלון.
תקציר: ספר זה מדגיש את חשיבות הסיפור ומתווה עקרונות על פי הם ניתן ליצור סיפורים טיפוליים שיענו על הרצונות והצרכים של המטופל. האמצעים הטיפוליים מוצגים תוך שימוש בכלי חשיבה וניתוח הלקוחים הן מעולמו של הטיפול הנפשי והן מעולם הספרות והתאטרון.
מטופלים רבים מספרים סיפורים רבי עוצמה על אודות עצמם, ובהם דיוקנאות קודרים, עלילות נטולות רחמים, תימות מצומצמות ודלות ומשמעויות מרפות ידיים. במשך שנים סיפר אותם המטופל שוב ושוב לעצמו ולזולתו והסמיך אותם על תלי תלים של עדויות שליליות שנצברו באורח חד צדדי. במהלך הטיפול, במגמה ליצור שינוי בחווית המטופל יש צורך להצבת דיוקן כנגד דיוקן, עלילה כנגד עלילה, תימה כנגד תימה ומשמעות כנגד משמעות. אולם, כדי להצליח אין די בכך שנברא סיפור חדש המנוגד לקודמו. על הסיפור החדש להיות שונה דין מן הסיפור הישן כדי שהמטופל יוכל להכיר בו משמעויות חדשות ואפשרויות חדשות אך גם לתת ביטוי טיפולי לחלקים השליליים שבו. הספר מתווה את העקרונות שעל פיהם ניתן ליצור סיפורים טיפוליים העונים על תביעות מורכבות אלו.
לרכישת הספר לחץ - מעשה הסיפור הטיפולי.
- מבוי סתום – יחסים טיפוליים במלכוד. פרופ' חיים עומר. הוצאת מודן. (1994)
תקציר: הספר עוסק במערכת היחסים שבין מטפל למטופל הנקלעת למבוי סתום. מצב זה מהווה לא פעם עינוי קשה ביותר, הן למטפל והן למטופל בטיפול פסיכולוגי. התערבות מכרעת בטיפול הנקלע למבוי סתום הוא ארוע חד פעמי המאפשר לצאת ממבוי זה באופן מהיר ולשנות משמעותית את מהלך הטיפול. ספר זה מתאר מהלכי התערבות מכרעת תוך כדי שיקוף הסביבה שבה הם מתחוללים: הזירה הטיפולית הפלורליסטית. מתוארים שלושה מסלולים אפשריים להתפתחות מבוי סתום טיפולי: (א) המטפל והמטופל מגדירים את סיפורו של המטופל כחסר תקווה; (ב) האסטרטגיה הטיפולית מגיעה לסוף דרכה; (ג) מערכת היחסים הטיפולית נקלעת למילכוד. שלוש צורות אלה של שקיעה בבוץ קשורות זו בזו באורח הדוק, וההחלצות מהן כוללת בניית סיפורים חדשים, שינוי אסטרטגיות כושלות ותיקון הקשר הטיפולי - אך תחילתה בהתערבות מכרעת דרמטית. התערבויות אלו מוצגות בספר זה תוך תאור מגוון של מקרים טיפוליים.
לרכישת הספר לחץ - מבוי סתום .